Zupanov stolček

Stolček za otroke z motnjami v razvoju

Stolček za otroke z motorično prizadetostjo, danes poznan kar kot Zupanov stolček.

Strokovni naziv “Stolček za otroke z motorično prizadetostjo” so strokovnjaki in uporabniki v slovenskem prostoru skozi čas pogovorno preimenovali kar v Zupanov stolček, le ta pa se ohranil vse do danes.

Avtor Janez Zupan, je prvotno stolček razvil za otroke s cerebralno paralizo. A skozi leta se je izkazalo, da ga potrebujejo tudi otroci z drugimi diagnozami, danes pravno opredeljeni kot otroci s posebnimi potrebami. Stolček je torej namenjen tudi otrokom pri katerih se pojavljajo znaki nepravilne drže, ki se odražajo pri splošnem gibanju kot so hoja, stanje in sedenje.

Pravilni položaj pri sedenju je osnova za preprečevanje nastajanja sekundarnih deformacij. 

Stolček, danes v treh izvedbah je, s številnimi strokovno izbranimi dodatki, popolnoma nastavljiv in tako individualno prilagojen potrebam otroka – velikosti, njegovi drži in stopnji gibalne oviranosti.

Stol je v celoti izdelan iz lesa, le s kovinskimi spojnimi elementi, z Airex blazino oblazinjenim sedežem in hrbtiščem ter trakovi za fiksacijo.

Stolčki se večinoma uporabljajo v domačem okolju (zagotavlja jih ZZZS). V kolikor so otroci vključeni v inštitucionarno varstvo ali izobraževanje v vrtcu, šoli, centru ali zavodu pa je stolček zakonsko dolžna zagotoviti ustanova. 

Otrokom s posebnimi potrebami je za prilagojeno delo pri pouku na voljo še nastavljiva delovna miza z izrezom, OR-27 in profesionalne nedrseče folije Dycem.

Na sliki desno: G. Janez Zupan z vnukinjo (l.2006)

Kakovost s tradicijo - G. Zupan in Eneaa
Zupanov stol Osnovni model

Individualno prilagodljiv in nastavljiv stolček za otroke z motnjami v gibalnem razvoju

Osnovni model stolčka zajema:

  • stolček (stranice, sedežna plošča),
  • kratko oblazinjeno hrbtišče,
  • naslona za roki in vodila za mizo,
  • viseče ali fiksno podnožje s trakovi za fiksacijo stopal,
  • pas za telo,
  • stranski opori za trup,
  • abdukcijsko zagozdo,
  • podvozje in
  • mizico.

V primeru dodatnih potreb otroka se stolčku lahko doda tudi ostale dodatke kot so npr. naslon za glavo, nastavek za dvig stolčka, pas za telo v obliki črke H ipd.. 

Za pripravo individualno prilagodljivega in nastavljivega stolčka uporabljamo Testni list, ki ga praviloma izpolni delovni terapevt. Izbira velikosti stolčka ni odvisna od starosti otroka. Oznake ali poimenovanja so le osnovna in pogovorna opredelitev.

Na sliki zgoraj:  Šolski stolček OR25 – osnovni model 

Postopek izdaje Zupanovega stolčka za domačo uporabo na naročilnico ZZZS

Predšolski stol OR21

Otroci od 2 do 7 let

Šolski stol OR25

Otroci od 7 do 15 let

Stol za mladostnike OR25XL

Mladostniki od 15 let naprej

650-zupanov_stolcek_or21-6f88bae9ea7922dc
652-zupanov_stolcek_or25_stojni-35ec6932592da12f
655-zupanov_stolcek_or25xl_1-a5284deef2c44aab

Na sliki: predšolski stolček OR21 z dodatki – naslon za glavo, dvig in nagib stolčka.

Za uporabo v vrtcu priporočamo osnovni model z dodatkom nagib stolčka, brez dviga, saj je v tem primeru stolček na višini ostalih vrstnikov in je otrok bolje integriran v skupino.

Na sliki: šolski stolček OR25 z dodatki – visoko hrbtišče in dvig stolčka.

V šoli se stolček lahko uporablja samostojno z mizico ali brez. V tem primeru se uporabi stolček brez dviga ali nagiba. Stolček lahko kombiniramo tudi z nastavljivo delovno mizo OR27.

Na sliki: individualno izdelan stol OR25XL z dodatki – abdukcijske hlačke, fiksacija kolen…

Razvit za večje in težje otroke. Zasnovan z manj nastavitvami in večjo stabilnostjo stolčka. Izdelan po naročilu in fiksnih merah otroka. Po potrebi se stolček ali dele stolčka lahko tudi oblazini.

Razlika med šolskim stolčkom in stolčkom, ki ga uporabljamo doma:

V šolskem in vrtčevskem okolju se običajno uporabljajo stolčki brez dviga – predvsem zaradi lažje socializacije z ostalimi otroki. V domačem okolju je dvig stolčka bolj priročen za starše. Uporaba mizice je praktična za uporabo tako v domačem kot tudi v šolskem okolju oziroma kjerkoli uporaba mize ni mogoča. Mizica je snemljiva. Kadar koli otrok želi sedeti ob šolski kakor tudi ob domači mizi, jo enostavno odstranimo.

Zaradi specifike izdelave in izdaje stolčka, je Vita center edini pogodbeni dobavitelj Zupanovega stolčka na naročilnico ZZZS.

V primeru dodatnih vprašanj pokličite 04/2519 560 ali nam pišite na info@vitacenter.si .

Postopek izdaje Zupanovega stolčka za domačo uporabo na naročilnico ZZZS


Registriran medicinsko tehnični pripomoček

Stolčki so registrirani kot medicinsko tehnični pripomoček, ki jih na Naročilnico ZZZS lahko predpisujejo zdravniki specialisti na sekundarni ravni in zdravniki, v sodelovanju z delovnimi terapevti in strokovnim timom tudi v razvojnih ambulantah.


Stolček se predpisuje od 2. leta naprej (ali celo že prej) pa vse do 18. leta starosti
, kar pomeni, da se stolček lahko uporablja tudi v “odrasli dobi” mladostnika.

Zupanov stol Osnovni model (1)

Na trgu že več kot 35let

Pred leti smo praznovali 35 let stolčkov in inovatorskega dela g. Zupana. Osnovna podoba in funkcije stolčka so v vseh teh letih nespremenjene, kar je v podjetništvu prava redkost. Z dodatnimi prilagoditvami je danes stolček na voljo za predšolske, šolske otroke in mladostnike.

Zupanov stolček je že od začetka na trgu pustil viden pečat. Na sejmu “Vse za otroka” v Celju je leta 1983 prejel Zlato zibko – nagrado za vrhunski izdelek. Poleg blagovnih znamk Elan, Tomos ipd. pa je bil leta 1985 izbran za predstavitev industrijskega dizajna Jugoslavije na svetovnem kongresu v Washingtonu. 

Pri razvoju stolčka sta neposredno v razvojni skupini sodelovala dr. Tatjana Dolenc Veličkovič, ortopedinja in prva vodja Razvojne ambulante v Kranju in dr. Vladimir Bitenc. Kasneje, v procesu preizkušanja pa še dr. Fedor Pečak, dr. Hilda Veličkov, dr. Aleš Demšar, dr. Erika Dovnik Udovič, pa tudi nevrofizioterapevti, delovni terapevti in drugi zaposleni v razvojnih oddelkih vrtcev. 

>>> več o dogodku