Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Igrače za ravnotežje in za aktiven šolski odmor

Igrače za ravnotežje in za aktiven šolski odmor

Pa je pred vrati še eno novo šolsko leto. Za nekatere prvič, za druge še zadnjič. Kot smo že vajeni, se pri nas odvija vse v smeri gibanja in zdravja, zato bomo tokrat govorili o aktivnemu preživljanju prostega časa – pa naj bo to zgolj šolski odmor, ali prosto popoldne. Čeprav je (NE)aktivnost otrok že več let pereča tema, pa je po preteklem letu – ko je šola potekala na daljavo, problem postal le še večji. Telesne sposobnosti otrok so v povprečju vsako leto slabše, vse več je tudi otrok s prekomerno telesno težo. Kako torej približati zdravje in gibanje tudi najmlajšim otrokom? Enostavno – uporabite (ustrezne) igrače. Toda ne lego kocke, kjer otrok sedi – rešitev so igrače za ravnotežje, ki spodbujajo gibanje.

Gibalni razvoj se začne že takoj po rojstvu, a pogosto zastane v kasnejšem otroštvu, saj so navidezno vse osnovne gibalne funkcije osvojene. Pa so res? Količina gibanja otrok je v zadnjem desetletju precej manjša že zaradi uporabe telefonov in računalnika. Zato prihaja do tega, da so nekateri otroci izjemno gibalno sposobni (''športniki''), medtem ko preostali močno zaostajajo. ''Zlata sredina'', ki naj bi bila večinska, pa izginja. Ker otrok ogromno navad prenese v kasnejše – odraslo obdobje, je gibanje, kot del zdravega življenja, še toliko bolj pomembno.

Začnimo torej na začetku – igrače za ravnotežje in za razvoj motoričnih sposobnosti

Rody - igrača, ki je na trgu zagotovo že več kot 30 let, je upravičeno najpogostejša izbira strokovnjakov s področja razvoja otrok. Enostaven konjiček, ki otroku pomaga razviti moč in ravnotežje za prve korake, je kasneje odličen tudi za skakanje. Lahko bi rekli, da skoraj ni boljše igrače za ravnotežje. Ker pa ne želimo, da otrok zaradi velikosti, preneha z njegovo uporabo, je za otroke starejše od 5. let na voljo večja različica – Rody Max, ki bo naprej spodbujal otrokov gibalni razvoj.

Ko govorimo o ravnotežju, pa ne moremo mimo Airex Balance Pad blazin. Uporaba ravnotežnih blazin je razširjena predvsem pri starejših in na področju rehabilitacije poškodb. Kar pa ne pomeni, da je namenjena le odrasli populaciji – nasprotno! Najmehkejše ravnotežne blazine se pogosto uporabljajo že pri dojenčkih, saj na ta način zelo učinkovito razvijajo svoj občutek za stabilnost. Najbrž si mislite, zakaj pa rabi otrok odlično ravnotežje? Četudi še ne izvaja salt in morda ne vozi smuka, pa je stopnja ravnotežja ključna pri padcih. Ravnotežje ne pomeni zgolj stabilnosti telesa, temveč zavedanje položaja. V praksi to pomeni, da boljše kot je otrokovo ravnotežje, hitreje se odzove na nehoten gib (padec) in ima več časa za reakcijo – preprečitev morebitne poškodbe. Ker so padci sestavni del, vsakega učenja, je smiselnost ravnotežnih blazin, pri otrocih, še toliko večja. Za najmlajše je dovolj velik že Airex Balance Pad Elite MINI.

Nadaljujmo s še eno igračo, ki se je zaznamovala marsikatero otroštvo. To je Hop žoga. Hop žoge, so bile motivacija za gibanje, prav vseh otrok. Napetost pa je dosegla vrh, tik pred štartom hitrostne tekme v skakanju. Ker ne poznam otroka, ki mu hop žoga ne bi vzbujala želje po skakanju – po gibanju, je to zagotovo odlična zaposlitev, za vsak aktiven odmor. Najmlajšim (5+ let) so najljubše hop žoge v obliki ponija - PONY, za starejše pa so na voljo klasične hop žoge v kar petih različnih velikosti - Hop, Oppy, Hop Fantasy.
                   
Ko govorimo o igračah za spodbujanje gibanja, ne moremo mimo žog. Lovljenje in metanje žog se zdi precej samoumevno, pa ni. Klasične žoge so trde in velike, zato otroci z majhnimi dlanmi ne morejo imeti dobrega oprijema, ki je ključen za učenje metanja. Poleg tega pa se lovljenje trdih žog, lahko konča z udarcem in bolečino, ter otroku vzbudi (nepotreben) strah pred žogo. Ker strah zavira vsako učenje, uporabite raje Softplay žoge, ki predstavljajo idealne igrače za razvoj motoričnih sposobnosti, na varen način. Mehek material in strukturirana površina Softplay žog, omogočata idealne pogoje za začetnike, ki šele spoznavajo osnovne igre z žogo. Izbirate lahko med žogo za rokomet, odbojko, košarko ali nogomet.


DILEMA: Kaj izbrati, igrače za ravnotežje, kreativne igrače ali igrače za razvoj?

Zakaj bi sploh izbirali? Dejstvo je, da je otrokom všeč (skoraj) vse, kar je predstavljeno na pravi način. Na način ki ga razumejo – to je – skozi igro. Zato mu priskrbite ustrezne kreativne igrače, ki spodbujajo IGRO.

V kolikor želite vključiti dodatno učenje, lahko klasično žogico, zamenjate za Globus penasto žogico – in otroku, ob žoganju predstavite še naš mali svet.

In ker igra ni vedno dinamična, poskrbite tudi za dobro otrokovo sedenje. Za brezskrbno igro tako zunaj, kot notri, uporabite Airex sedežno blazinico, ki je vodoodporna in hkrati nudi odlično toplotno izolacijo.
Za vsako dolgotrajno sedenje (tako doma, kot v šoli), pa svetujemo uporabo sedežne klin blazine. Ta omogoča aktivno sedenje in pravilno pozicijo medenice. Kot sedenje na žogi, ki pa za najmlajše še ni primerno (že zaradi razmerja ustrezna višina žoge/višina mize). Zato so pripomočki za pravilno sedenje in zdravo hrbtenico, za otroke še toliko bolj uporabni.

Predstavili smo vam zgolj nekaj igrač, ki so smiselna izbira za zdrav razvoj otroka in njegovo aktivno preživljanje prostega časa. Na naši spletni strani si lahko ogledate tudi vse ostale ravnotežne igrače, kreativne igrače in igrače za zdrav razvoj otrok.

 

Produkti:

 
 
 
 
 

Prednosti nakupa

  • Preverjena kakovost izdelkov
  • Nakup direktno od uvoznika
  • Izdelava po meri kupca
  • Hitri odzivni čas
  • Podpora uporabnikom
  • Strokovno svetovanje
  • Brezplačno pošiljanje pri nakupu nad 15€

_____________________________

POMEMBNO OBVESTILO:
Pri pakiranju naročenih izdelkov upoštevamo
stroge preventivne ukrepe, da bi preprečili širjenje
korona virusa (Covid-19).

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.