Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Pilates - kaj, zakaj in kako?

Pilates - kaj, zakaj in kako?

Pilates z leti pridobiva vse več veljave, saj je zaradi pozitivnih rezultatov in varnosti vadbe, prepričal številne rekreativne in tudi profesionalne športnike. Vadba, ki ustvarja notranje ravnovesje telesa, pomaga ljudem pri razumevanju in nadzorovanju gibanja. Pri pilatesu – kot vodeni vadbi, bomo najverjetne našli večinoma nežnejši spol populacije, kar pa ne pomeni, da je pilates enostaven. Prav nasprotno! Klasične vaje pilates vadbe, od posameznika zahtevajo visoko stopnjo stabilizacije trupa in aktivacijo globokih mišic, pri čemer pomembno vlogo igra tudi pravilno dihanje. Ker se vaje izvajajo večinoma z lastno telesno težo, se enostavno prilagajajo vsakemu posamezniku in njegovimi sposobnostmi ter služijo kot odlična osnova za vse druge vadbe in športe.

Pilates elastikaPozitivni učinki izvajanja pilates vaj, se kažejo v boljši telesni drži, izboljšanju ravnotežja, koordinacije in telesne gibljivosti. Vse to pripomore tudi k odpravljanju/lajšanju bolečin v hrbtu in pospešuje rehabilitacijo pri številnih poškodbah.

Kot smo že omenili, je dihanje ključno za pravilno izvajanje pilates vaj, saj se na ta način ustvarja harmonija celotnega gibanja. Praviloma vdih poteka skozi nos in razširi prsni koš vstran in nazaj, izdih skozi usta pa aktivira trebušne mišice ter mišice medeničnega dna, ki stabilizirajo telo. Dihanje in aktivacija notranjih stabilizatorjev trupa močno vplivata na težavnost izvajanja vaj (nepravilno dihanje lahko vajo precej oteži).

Slika: Vaje z elastičnim trakom

Zato je za doseganje dobrih rezultatov pri vadbi pilatesa, poleg dihanja, potrebno poskrbeti tudi za:

 • pravilno držo glave - kot podaljšek trupa (poravnan vratni del hrbtenice)
 • pravilno držo prsnega koša (aktivacija trebušnih mišic, ki delujejo kot protiutež nogam in rokam)
 • retrakcijo/stabilizacijo lopatic (s čimer se izognemo tveganju preobremenjenosti vratnih in ramenskih mišic)
 • stabilizacijo ledvenega dela hrbtenice in medenice
 • maksimalno stopnjo aktivacije posameznih mišic, kar dosežemo z ozaveščanjem gibanja telesa

Po vsem prebranem je večini najbrž jasno, zakaj je pilates lahko izjemno težka vadba tudi za tiste posameznike z ogromnimi bicepsi. Pilates vaje lahko namreč služijo kot vadba za povečanje moči, gibljivosti ali kot rehabilitacijska vadba. Za doseganje željenih rezultatov je potrebno ustrezno doziranje in pravilen izbor vaj. Vsekakor je kakršnokoli gibanje boljše, kot negibanje, pri čemer je smiselno upoštevati smernice za zdravo življenje, ki priporočajo 150 – 300 minut srednje oz. zmerno intenzivne telesne aktivnost tedensko.

Pilates blazinaSlika: Blazina AIREX PILATES 190 - siva

Vadba ne pomeni le boljšega počutja, ampak v splošnem velja za najboljše zdravilo za naše
telo. Ker pa rezultati zahtevajo čas in napor, je pri večini ljudeh, navadno zadnja izbira.
Večina našega vsakdanjega gibanja je avtomatičnega in se dogaja nezavedno, zato so številne bolečine lahko posledica napačnih gibalnih vzorcev. Pilates kot vadba teži k boljšemu/pravilnejšemu gibanju in na ta način deluje kot odlično zdravilo za bolečine v telesu, ali zgolj kot preventiva pred preobremenitvami.


Pilates žoga in drugi pripomočki za popestritev vadbe

Čeprav velja pilates za vadbo, kjer se vaje izvajajo pretežno z lastno telesno težo, pa je za popestritev na voljo kar nekaj pripomočkov. Najpogosteje se uporabljajo pilates žoga, elastični trak ali pilates obroč. Dodajanje pripomočkov prekine rutino vaj in omogoči dodatno stimulacijo določenih mišičnih skupin.
Elastični trakovi veljajo kot vsesplošno uporaben vadbeni pripomoček, ki se uporablja tako za rehabilitacijo, kot za vadbo za moč. Pri pilatesu jih vključujemo, tako za oteževanje, kot tudi za olajševanje posameznih vaj – vse je odvisno od aplikacije in težavnostne stopnje elastičnega traku. Smiselno je, da pri vadbi uporabljamo različne težavnostne stopnje elastičnih trakov – lažje za roke in težje za noge, ki so močnejše od zgornjega dela telesa. Če pilates velja za varno vadbo, pa je potrebno poskrbeti tudi za varno uporabo elastičnih trakov. Zato ne pozabite na praktične dodatke, ki vam bodo prihranili težave z vezanjem in odvezovanjem elastičnih trakov.
Pilates opremaSlika: Elastični trak v uporabi pri pilatesu

Za dodaten spekter vaj lahko uporabite tudi pilates obroč ali pilates žogo. Uporabnost obeh pripomočkov je precej podobna, pilates žoga je morda nekoliko lažja za uporabo in predvsem mehkejša od obroča. Največkrat se uporabljata za stiskanje z rokami ali nogami, obroč pa je primeren tudi za potiskanje navzven.
Vaje pilatesSlika: Gymnic Mehka žoga Softgym

Kakšne vaje pilates vadbe so primerne za vas?

Pilates je vadba, ki jo je enostavno prilagajati vsakemu posamezniku in je prav zaradi tega lahko enako zahtevna za vsakega posameznika, ne glede na njegovo začetno kondicijsko pripravo. Dejstvo je, da je dandanes na internetu ogromno informacij – zagotovo boste našli tudi celotne vadbene programe. Ker pa je pri pilatesu izjemno pomembno pravilno izvajanje vaj in je prilagoditev izbora vsakemu posamezniku ključnega pomena, vam svetujemo, da poiščete strokovnjaka, s katerim se boste naučili vsaj osnov pilates vadbe – vsega se iz gledanja slik vendarle ne da naučiti.
Ko boste razumeli in se zavedali gibanja svojega telesa ter učvrstili tudi notranje mišice telesa, boste razumeli kaj je to pilates.

 

Produkti:

 
 
 
 
 

Prednosti nakupa

 • Preverjena kakovost izdelkov
 • Nakup direktno od uvoznika
 • Izdelava po meri kupca
 • Hitri odzivni čas
 • Podpora uporabnikom
 • Strokovno svetovanje
 • Brezplačno pošiljanje pri nakupu nad 15€

_____________________________

POMEMBNO OBVESTILO:
Pri pakiranju naročenih izdelkov upoštevamo
stroge preventivne ukrepe, da bi preprečili širjenje
korona virusa (Covid-19).

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.