Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Funkcionalne igrače, ki spodbujajo razvoj motoričnih sposobnosti za otroke stare od 6 do 12 let

Funkcionalne igrače, ki spodbujajo razvoj motoričnih sposobnosti za otroke stare od 6 do 12 let

Ko pomislimo na začetek novega šolskega leta, imamo v mislih nove torbe, nove učbenike in barvice. Vse to otrok v šoli seveda potrebuje, vendar pa je klasičnemu seznamu potrebščin smiselno dodati tudi funkcionalne igrače. Govorimo seveda o ''igračah'', ki so lahko več kot le to.

Dejstvo je, da je v reklamnih časopisih, že kmalu po zaključku starega šolskega leta, malo morje izdelkov za novo šolsko leto. Na izbiro je na stotine različnih zvezkov, flumastrov in voščenk, ni pa zaslediti pripomočkov za ''zdravo učenje''.
O vplivu okolja na zdravje začnemo govoriti šele kasneje, ko način dela v službi, začne puščati posledice na fizičnem zdravju posameznika. Nihče prav zares ne razmišlja, da se težave kot je slaba drža in kasnejše bolečine v hrbtenici, lahko začnejo že v osnovni šoli. Ko otrok prestopi prag šole, se način njegovega življenje počasi spreminja – iz prostega igranja, v vedno več učenja in posledično sedenja. Ker je človeško telo v tem obdobju v polnem razvoju, je še toliko bolj pomembno, da nepravilno sedenje in slaba drža ne preidejo v stvar slabe navade.

Na sliki:  levo - Multiform igralne ploščice,  desno - Prozorna žoga s kroglicami Activity 50cm

Zdravo sedenje za zdravo učenje

Zaradi zgoraj omenjene problematike, je ob novem šolskem letu potrebno razmišljati, ne le kakšne copate kupiti, temveč tudi, na kakšnem stolu in kako bo otrok sedel. Šolske klopi in stoli so večinoma standard in vse prej kot starševska domena, kljub temu pa lahko pripomorete k pravilnemu sedenju vašega otroka. Kot najbrž že veste, je velika žoga eden tistih pripomočkov za zdravo sedenje, ki medenico postavlja v pravilen položaj in hkrati omogoča aktivno sedenje.

Kaj sploh pomeni aktivno sedenje in zakaj je pomembno?
O aktivnem sedenju govorimo takrat, ko sedalna podlaga ne nudi popolne stabilnosti – to je sedenje na mehkejši podložni blazini ali na veliki žogi. V tem primeru se (za razliko od sedenja na trd(n)em stolu) aktivirajo mišice, ki stabilizirajo medenico in nudijo podporo ledvenemu delu hrbta. Ker so mišice aktivirane tudi med sedenjem, ne prihaja do napačne pozicije medenice in sključene drže. In ker je sedenja v šoli iz razreda v razred več, je to le eden od razlogov, zakaj je zdravo sedenje pomembna preventiva, pred kasnejšimi (posledičnimi) bolečinami v križu.

Vrnimo se nazaj k temu, katere so pravzaprav tiste funkcionalne igrače?

Ena izmed bolj vsestranskih igrač je zagotovo velika žoga. Čeprav lahko služi kot odlična igrača, je hkrati tudi odlično sredstvo za zdravo sedenje. V kolikor v šoli otrok nima možnosti sedenja na žogi, vam svetujemo, da vsaj domači stol za delanje vsakodnevne naloge, zamenjate za veliko žogo.
Slika: GYMNIC ARTE žoga 55cm

Kakšna naj bo otroška žoga za sedenje?

Pri izbiri žoge, je za pravilno sedenje, ključna prav njena velikost. Ta namreč, glede na posameznikovo telesno višino, določa položaj sedenja na žogi. Pravilno sedenje je takrat, ko je kot v pokrčenih kolenih večji od 90° in tako ne pride do rotacije medenice. Zato si za enostavnejšo pravilno izbiro, lahko pomagate s spodnjo tabelo proizvajalca žog Gymnic;

Telesna višina [cm]

Premer velike žoge [cm]

manjši od 135

30 -35

135 – 154

45

155 – 169

55

170 – 184

65

185 – 204

75

večji od 205

85


Tabela naj vam bo v pomoč, vendar se vrednosti, glede na razmerje dolžine nog in telesa lahko razlikujejo. Po naših dolgoletnih izkušnjah lahko otroku, ki je velik 140cm že kupite žogo premera 55cm. V tem primeru, lahko premer žoge za nekaj cm regulirate tudi s stopnjo napihnjenosti. Ko je material nov, bo namreč žoga kljub manjši napihnjenosti ostala čvrsta. V kolikor boste žogo napihnili do polne višine/premera, se bo material rahlo raztegnil, zato bo žoga čvrsta le ob polni napihnjenosti. Zaradi različne stopnje napihnjenosti, je torej žoga premera 55cm lahko primerna že za otroke od  140 – 160cm, ter žoga premera 65cm, za ljudi velikosti od 160 – 180cm.

Otroška žoga za sedenje pa je lahko zelo nerodna za prenašanje, ponekod celo nedovoljena ter za najmlajše otroke – že zaradi višine mize – velikokrat neprimerna. Poleg tega pa se žoge premera 30 in 45cm, ki so namenjene najmlajšim otrokom, največkrat uporabljajo zgolj za igro in prilagajanje na sedenje na nestabilni podlagi. Na srečo tudi za to obstaja alternativa. Govorimo o okrogli sedežni blazini, pripomočku, s katerim lahko vsak stol postane ''žoga za sedenje''. Ta podložna blazina namreč simulira sedenje na veliki žogi in je za razliko od nje, zelo enostavna za prenašanje, neodvisna od višine mize ter tako vsestransko uporabna.

Ker je sedenja vedno preveč, je za zdravje še toliko bolj nujno aktivno življenje. Zato vašemu otroku ob začetku novega šolskega leta priskrbite tudi funkcionalne igrače za aktivne popoldneve. Ena izmed možnosti je hop žoga v obliki ponija. Če že gimnastika v šoli ni narisala nasmeha na vseh otroških obrazih, pa jih je zagotovo ura skakanja s t.i. hopi žogami. Toda, zakaj bi nekaj, kar večini otrok odvzame pozornost od računalniških iger in telefona, imeli le nekajkrat v šoli. Pony žoga za skakanje, bo vašemu otroku zagotovo dala sprostitev po narejenih domačih nalogah.
Na sliki: levo - Junior markirne polkrogle,  desno - Sedežna klin blazina Junior

Za izzive ravnotežja preverite Junior markirne polkrogle. In če že naštevamo, kateri pripomočki, bodo vašega otroka aktivno zaposlili, ne moremo mimo mehke žoge softgym 45cm. Žoga, ki ne bo zabolela, četudi prileti v glavo, je odlična tako za igro, kot telovadbo otrok. Ker je tako mehka in za njeno velikost zelo lahka, pa je nadomestilo vseh vrst žog, tudi za tiste ki ste občutljivi na ''prepovedano'' žoganje v stanovanju. V kolikor se vaš otrok še uči lovljenja in metanja z eno roko, vam priporočamo malo sensy žogo. Njena velikost, profil materiala in trdota so optimalni, da se otrok nauči obvladovati žogo le z eno roko.

Za vse mlajše otroke, ki imajo radi ustvarjalnost, pa preverite multiform ploščice. Gre za geometrične like, napolnjene z zrakom. Liki različnih barv se hkrati lahko prilepijo na gladko površino in iz njih lahko nastanejo številne konstrukcije.
Da se bo otrok lahko brezskrbno igral tako zunaj kot notri, pa dodajte na seznam tudi Airex sedežno blazinico. Ta bo poskrbela za malo več udobja pri sedenju na tleh ter odlično toplotno izolacijo.

Za konec lahko le rečemo, da je poleg klasičnih šolskih pripomočkov, še veliko drugih, ki tako ali drugače popestrijo šolanje vašega otroka. Poskrbite, da bo otrokovo učenje zdravo in zabavno.

 
 
 

Prednosti nakupa

  • Preverjena kakovost izdelkov
  • Nakup direktno od uvoznika
  • Izdelava po meri kupca
  • Hitri odzivni čas
  • Podpora uporabnikom
  • Strokovno svetovanje
  • Brezplačno pošiljanje pri nakupu nad 15€

_____________________________

POMEMBNO OBVESTILO:
Pri pakiranju naročenih izdelkov upoštevamo
stroge preventivne ukrepe, da bi preprečili širjenje
korona virusa (Covid-19).

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.