Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Elastika za vadbo je nepogrešljiv pripomoček za domačo vadbo 1.del

Elastika za vadbo je nepogrešljiv pripomoček za domačo vadbo 1.del

Elastika za vadbo je eden izmed bolj poznanih športnih pripomočkov na trgu, saj jo lahko uporabljamo na številnih področjih. Čeprav je elastika precej enostaven pripomoček za vadbo, pa je po drugi strani zelo malo takih, ki razumejo kako pravzaprav deluje in jo znajo pravilno uporabljati. Zato si v nadaljevanju preberite: zakaj sploh izbrati elastiko, kako najti pravo izbiro za vas, ter kakšna je pravilna uporaba elastike za vadbo.

Človek za zdravje potrebuje sorazmerje gibanja in počitka. Zato je vadba v današnjem času za mnoge tista utež na tehnici, ki ohranja ravnovesje med šolo, službo, družino in sprostitvijo. Kaj početi je popolnoma vaša izbira - lahko se ukvarjate s tekom, hodite v fitnes, se priključite številnim vrstam vodenih vadb, lahko telovadite doma, ali pa se ukvarjate z vsem po malo. Dejstvo pa je, da karkoli počnete dolgo časa na enak način, lahko postane dolgočasno. Rešitev temu, so pripomočki za vadbo – (v tem blogu) natančneje elastika za vadbo.

Elastika za vadbo in načini uporabe

Uporaba elastike za vadbo je razširjena v rekreativnem športu, v profesionalnem športu in tudi na področju rehabilitacije. Uporablja se zaradi elastičnosti, ki ustvarja upor, katerega morajo mišice premagovati skozi celoten obseg gibanja. To povzroči spremembo stopnje in števila aktiviranih mišic, ki so potrebne za izvedbo določenega giba. V osnovi to pomeni, da v kolikor obstoječi vaji dodate elastiko - boste vajo otežili, saj bo potrebno aktivirati večje število mišic - zaradi česar bo opravljenega več dela, ter bo na ta način porabljene več energije.

Elastika za vadbo Thera Band CLX - več v enem

V rekreativnem športu to pomeni, da je elastika za vadbo eden izmed tistih športnih pripomočkov, zaradi česar je vadba napornejša in učinkovitejša, lepo izoblikovano telo pa zaradi tega hitreje doseženi cilj. Poleg vsega naštetega pa je tudi zelo praktična, saj je zaradi svoje majhnosti lahko pospravite tudi v žep in vadite kjerkoli želite.

Za razliko od rekreativnega športa, se elastika v profesionalnem športu uporablja predvsem na področju kondicijskega treninga. Dobra kondicijska priprava telesa je namreč osnova za vsak športni uspeh. Elastika se tako največkrat uporablja za trening aktivacije mišic, popestritev ogrevanja in vsakodnevnega trenažnega procesa in še bi lahko naštevali.
Nazadnje je tu še področje rehabilitacije, kjer uporabnost elastike za vadbo dobi nove razsežnosti.

Prednosti uporabe elastike za vadbo

Njena uporaba omogoča drugačno mehaniko gibanja, zaradi katere se ustvari popolnoma nov spekter številnih vaj za krepitev oslabljenih delov telesa v času rehabilitacije in post-rehabilitacije. Kar je koristno ob kakršnikoli poškodbi, zaradi katere nastanejo omejitve gibanja. S prehajanjem na lažjo/težjo stopnjo tako enostavno spreminjamo težavnost določene vaje/gibanja (npr. vaje za rame). Poleg vsega naštetega pa uporaba elastike v procesu rehabilitacije (za razliko od ostalih pripomočkov za oteževanje vaj), ''pacientu'' nudi popoln nadzor nad gibanjem, kar je ključno za uspešno sanacijo poškodbe.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu elastike za vadbo?

Kakšna naj bo težavnostna stopnja elastike?


Večina proizvajalcev uporablja enake barve za posamezno težavnostno stopnjo. To vam je lahko v veliko pomoč, saj v primeru, da ste ravno v obdobju po zaključeni fizioterapiji, kjer ste že delali vaje z določeno barvo elastike, točno veste, kje se nahajajo vaše zmogljivosti. Prava težavnost elastike za zdravega človeka naj bi bila tista, s katero opravi 15 pravilnih ponovitev določene vaje. Pogosto se zgodi, da ena oseba potrebuje dve različne težavnostne stopnje elastike. Zakaj? Ker ima lahko roke šibke, v nogah pa je precej več moči. V tem primeru, za vajo za krepitev rok potrebuje lažjo različico. Še en primer je vadba po poškodbi. Za zdrav del telesa skoraj zagotovo potrebujete težjo stopnjo elastike, kot za poškodovan del. Nikakor ne uporabljajte lažje elastike, večkrat prepognjene, le zato da dosežete večji upor. V tem primeru se namreč elastične lastnosti materiala spremenijo (ni homogenega raztega), zaradi česar elastiko lahko preobremenite. Rezultat tega je jasen – elastika poči – upamo da brez dodatnih posledic.

Kakšna je prava dolžina elastike?

Dolžina in razteg elastike sta povezana. Prekomeren razteg elastike, pomeni poškodbo materiala, zato se temu izogibajte. Ker pa elastiko lahko uporabljate za številne različne vaje, vam svetujemo, da izberete raje večjo dolžino, saj na ta način dolžina elastike ne omejuje amplitude giba. Za manjše amplitude gibov, elastiko vedno lahko primete bolj skupaj. Na trgu so najpogostejše 1,5m, 2m in 5m dolžine elastičnih. 1,5m ter 2m sta najpogostejša izbira za klasično samostojno vadbo, medtem ko je 5m dolžina za izvajanje vaj v parih ter pogosto tudi dodatek k tekaški vadbi.


Kaj pa vrsta elastike?

Najpomembnejša skupna lastnost elastik je njen enakomeren razteg, ki ga zagotavlja kakovosten material. Na trgu so številne različice elastik; od elastičnih trakov, elastičnih zank, do kombinacije obojega v enem. Trak ni boljši od zanke in zanka ni boljša od traku. Vsak namreč služi svojemu namenu. Zanke so uporabljajo predvsem za manjše amplitude gibov; za vaje z nogami, kjer se enostavno zataknejo; za vaje z rokami, ko želimo v rokah še kaj držati. Medtem ko so trakovi uporabnejši za večje amplitude gibov in številne klasične vaje za krepitev moči. Najnovejša različica pa je elastični trak, ki je sestavljen in številnih zank. Na ta način združuje funkcionalnost traku in zanke. Tako je Thera band (ena kakovostnejših znamk elastik) na trg postavil ti. CLX elastični trak. Zakaj bi razmišljali ali bi raje zanko ali trak, če imate lahko vse v enem.

Elastika za vadbo Thera Band CLX

Odgovorili smo na vprašanje zakaj izbrati ravno elastiko, kakšen je mehanizem delovanja ter na kaj vse morate biti pozorni pri nakupu prave izbire za vas. Zato upamo, da ste se do tega stavka dobili odgovor na vprašanje » Kaj mi bo elastika za vadbo?«. Pojasniti moramo torej še, kakšna je pravilna uporaba elastike v praksi, saj je za dobre rezultate, le ta nujno potrebna. V drugem delu bloga, ki sledi, bomo zajeli vse od prve uporabe elastike, do hitrosti izvajanja vaj, ter uporabi elastike v terapevtskih vodah. Sledi tudi razlaga uporabe elastike, na primeru enega kompleksnejših sklepov človeškega telesa – to je ramenski sklep. Po poškodbi ramenskega sklepa, so za uspešno sanacijo poškodbe v obdobju post-rehabilitacije, ključne prav vaje za rame. Katere vaje za rame lahko delamo s pomočjo elastike, si torej preberite v 2. delu.

Preveri elastike za vadbo TUKAJ.


 

Produkti:

 
 
 
 
 

Prednosti nakupa

  • Preverjena kakovost izdelkov
  • Nakup direktno od uvoznika
  • Izdelava po meri kupca
  • Hitri odzivni čas
  • Podpora uporabnikom
  • Strokovno svetovanje
  • Brezplačno pošiljanje pri nakupu nad 15€

_____________________________

POMEMBNO OBVESTILO:
Pri pakiranju naročenih izdelkov upoštevamo
stroge preventivne ukrepe, da bi preprečili širjenje
korona virusa (Covid-19).

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.