Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Vadba doma je rešitev za gibanje odraslih

Vadba doma je rešitev za gibanje odraslih

Zakaj je vadba doma tako pomembna?
Nekoč so se ljudje za preživetje morali gibati, loviti hrano in živeti v stiku z naravo. Današnji način življenja pa nas z več in več udobja vedno bolj odtujuje od narave. Vse skupaj počasi, a vztrajno pušča tudi negativne posledice na človeku. Rezultat novodobnega življenja je, da živimo dlje, a ne nujno bolje. Normalno je, da s starostjo pridejo določene težave, kot so boleči sklepi in težave s hrbtenico. Zaskrbljujoče dejstvo je, da se vse tovrstne težave začnejo pojavljati že veliko prej. Koliko je takih, ki imajo težave s hrbtom že v 30. letih? Razlog za večino težav je pomanjkanje gibanja, statično življenje in posledično prehitro izgubljanje funkcionalnih sposobnosti.

Naslednje vprašanje pa je, zakaj se težave začnejo pojavljati že v pozni mladosti?
Začnimo na začetku. Kot otroci smo veliko gibanja opravili preko igre, z odraslimi je nekoliko drugače. V mislih imam prizor rojstnodnevnega piknika, ko se otroci več ur zapored lovijo, brcajo žogo in mečejo na koš. Potem se pojavi ideja, da se v igro vključijo tudi starši. A vedno nekdo tuli: »Neeee, kar igrajte se, ne da se mi.« in prime nazaj svoj kozarec. No, upamo da ste sami drugačni.

Vadba doma Vita center - Ravnotežni blazini Airex Balance-pad Mini Lava

Dejstvo je, da je iskanje športnih aktivnosti v otroštvu enostavnejše. Obstajajo številni klubi in društva, katerim se lahko, glede na interes, otrok priključi. Problem nastane kasneje, ko se otrokova pot v določenem klubu zaključi. Sistem vadb in organiziranih rekreativnih dejavnosti je za mladostnike veliko manjši. Na primer, 25-letnik lahko rekreativno igra odbojko le, če se s prijatelji med seboj dogovorijo. V primeru, da mladostnik ne najde dejavnosti, ki ustreza njegovemu interesu, se količina gibanja močno zmanjša. Poleg tega vstopi v prehodno obdobje iz šolanja v delo, morda si ustvari svojo družino, kar vpliva na količino njegovega prostega časa in ritem življenja.
Zaradi vsega omenjenega, je pozna mladost tista kritična točka, ko se zaradi vseh nastalih sprememb, ter zaradi zapostavljanja svojih potreb, začnejo pojavljati (največkrat) bolečine v hrbtu. Da bi se izognili bolečinam in poškodbam, je potrebno uravnovesiti gibalni in statični način življenja.

Izdelki za vaje doma Vita center - Ravnotežna blazina Airex Balance-pad Elite in telovadna blazina Airex

Če vaša služba zahteva veliko sedenja, vam svetujemo, da v prostem času poskrbite za dovolj gibanja, saj boste le na ta način ohranjali vašo telesno funkcionalnost. Če imate težave najti dovolj časa za aktivnost, je dobra rešitev vadba doma, saj ta nima določenega termina in jo lahko izvajate kadarkoli, poleg tega pa boste prihranili čas, ki bi ga drugače potrebovali za pot. Če se odločite za vadbo doma, navadno največjo težavo na začetku predstavljajo izdelki za vadbo doma – oziroma pomanjkanje le teh. Da ne boste kupovali vsega, si v nadaljevanju preberite, katere pripomočke je dobro imeti, da bo vadba doma, kar se da učinkovita.

Izdelki za vadbo doma

Blazina je osnova, ki svetujemo, da je ne nadomestite z vzmetnico ali kavčem. Čeprav bi bila vadba na vzmetnici zagotovo udobna, le ta nudi premalo čvrsto oporo. Zaradi tega je na tako mehki površini težje ohranjati ravnotežje in imeti kontrolo nad izvajanjem vaj. Premehka podloga in neenakomerna porazdelitev sile, pa zaradi potrebe po vzpostavitvi ravnotežnega položaja, povzročajo preobremenitev v sklepih.

Vaje doma Vita center - telovadna blazina Airex Fitline 180

Elastični trak je še en pripomoček, ki ga težko nadomestite s čim drugim. Elastične lastnosti materiala so odličen dodatek k vadbi, ki pa je že zaradi varnostnih vidikov dobro, da je material predhodno ustrezno testiran. V kolikor ga želite pritrditi na vrata ali druge elemente, vam svetujemo, da poleg traku kupite še posebne dodatke (škripci, ročaji, ipd.) za uporabo elastičnega traku. Verjamemo, da zaradi nekaj, na ta račun prihranjenih €, ne želite končati na kakšnem spletnem videu o nesrečah pri vadbi doma.

Dobro je imeti tudi žogo, katero verjamemo, da jo ima doma skoraj vsak. Lahko jo uporabite za izvajanje ravnotežnih vaj in tudi vaj za moč. Velika žoga je poleg uporabnosti pri vadbi, prav tako odlična zamenjava za stol. Vsakdanje sedenje na stolu in kavču, vsaj občasno zamenjate za sedenje na veliki žogi in z aktivnim sedenjem ohranjajte pravilen način sedenja in na ta način zmanjšajte tveganje za nastanek bolečin v ledvenem delu hrbta.

Nadgradite svoje vaje doma

V kolikor vaje doma izvajate redno, bodo čez čas postale precej enostavne. Na srečo obstajajo izdelki za vadbo doma, s katerimi lahko enostavno, že obstoječe vaje nadgradite oz. otežite.
Svojim vajam lahko dodate ravnotežno blazino. Zaradi mehke strukture blazine se vaša stabilnost poruši in vsaka vaja, ki ste jo prej izvajali na trdi podlagi, tako postane težja. Prav tako obstajajo različne trdote ravnotežnih blazin, ki vam različno otežijo izvedbo določene vaje.

Vadba doma z elastičnim trakom in cevko Thera-Band

Če pri vajah radi uporabljate elastični trak, ga lahko enostavno zamenjate za močnejšega in težjega. Na trgu obstajajo tudi CLX trakovi, ki združujejo funkcionalno uporabo elastičnega traku in elastične zanke. CLX elastični trak ima že narejene zanke, zaradi česar je zatikanje traku enostavnejše in ker imate roke proste, lahko držite tudi dodatne uteži , žogo, ipd.

Vadba doma z utežmi Vita center

En pogostejših načinov otežitev vaj, je uporaba uteži. V kolikor jih boste uporabljali za vaje moči rok, zadostujejo utežne ročke, v nasprotnem primeru, pa so primernejše manšetne uteži. Te lahko pritrdite tako na roke, kot na noge in izvajate različne vaje za moč.
Gibanje je nujno za ohranjanje telesne funkcionalnosti. »EMŠO me že daje..« je v starosti med 30. in 50. let, večkrat le izgovor za vašo lenobo in posledično prezgodnje težave s hrbtenico, rameni in sklepi nasploh. Poskrbite, da bo vaše življenje v ravnovesju, saj boste le na ta način živeli kakovostno življenje, brez nepotrebnih bolečin.

 

Produkti:

 
 
 
 
 

Prednosti nakupa

  • Preverjena kakovost izdelkov
  • Nakup direktno od uvoznika
  • Izdelava po meri kupca
  • Hitri odzivni čas
  • Podpora uporabnikom
  • Strokovno svetovanje
  • Brezplačno pošiljanje pri nakupu nad 15€

_____________________________

POMEMBNO OBVESTILO:
Pri pakiranju naročenih izdelkov upoštevamo
stroge preventivne ukrepe, da bi preprečili širjenje
korona virusa (Covid-19).

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.