Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Bolečine v gležnju so posledica slabe stabilizacije stopala

Bolečine v gležnju so posledica slabe stabilizacije stopala

Aktivno življenje za človeka pomeni vsakodnevno gibanje. Najenostavnejša oblika je hoja, ki se preko hitre hoje stopnjuje do teka. Pri tem se velikokrat pojavijo bolečine v gležnju, ki so največkrat odraz preobremenjenosti. Zaradi tega nastajajo številne poškodbe, med katerimi je zagotovo najpogostejši zvin gležnja. Vzrok za nastanek poškodb je neprimerna obutev, nepravilna vadba oz. zanemarjanje pomembnosti ogrevanja pred vadbo ter slaba stabilizacija stopala. Kaj torej lahko storimo sami, če občutimo neprijetno bolečino?

V kolikor je že prišlo do nastanka poškodbe, kot prva pomoč velja t.i. metoda R.I.C.E. (ang. Rest, Ice, Compress, Elevate), ki v slovenskem prevodu pomeni – počitek – hlajenje – kompresija – dvig . To pomeni, da če ste je pri teku prišlo do zvina in čutite bolečine v gležnju, s tekom takoj prenehajte, boleč predel v intervalih hladite, nato ga povijte z elastičnim povojem ter celotno nogo dvignite - tako da gleženj počiva v rahlo privzdignjenem položaju.
Hladilni gel je izjemno učinkovit in zanesljiv izdelek, ki je namenjen lajšanju sklepnih in mišičnih težav različnih izvorov. Odlika hladilnega gela je sposobnost hlajenja in je pomemben ter zanesljiv preparat v hladni terapiji.>>več

Po posvetu z zdravnikom in končani predpisani rehabilitaciji vam svetujemo, da se posvetite tudi post-rehabilitaciji nastale poškodbe. Ta je pomembna predvsem z vidika preprečevanja ponovnega nastanka enake poškodbe. Nasvete za dobro preventivo in primerno vadbo si preberite v nadaljevanju.
ROWO gel za blaženje bolečine v gležnju


Preprečite zvinj gležnja

Vsaka poškodba zahteva svoj čas rehabilitacije ter nam otežuje ali pa celo onemogoči opravljanje vsakodnevnih opravil. Zato je najboljše, da s preventivnimi ukrepi poskbite, da do poškodbe sploh ne pride.
Svetujemo vam, da najprej poskrbite za dobro ter predvsem aktivnosti primerno obutev. V kolikor na delovnem mestu veliko stojite, si privoščite udobno in mehko obutev, še pomembneje pa je, da jo menjate na vsaj enkrat letno (lahko tudi več). Dejstvo je namreč, da četudi čevelj po zunanjosti še ni za na odpad, da se po dolgotrajni uporabi material v notrajnosti obrabi. Na ta način ne more nuditi enake opore in udobja, kot ga nudi nov čevelj, zaradi česar se lahko začnejo pojavljati tudi kronične bolečine v gležnju.
Paziti je potrebno predvsem pri izbiri obutve za različne aktivnosti, saj ima vsaka izmed njih specifične lastnosti, katere je potrebno upoštevati pri izboru opreme. Za tek je potrebna obutev, ki sile dobro blaži, potebno pa je upoštevati tudi na kakšen način med tekom obremenjujete stopalo (pronacija, supinacija). Enako velja za ostale športne aktivnosti – obutev je potrebno prilagoditi športu (npr. odbojka – višji čevelj, za večjo oporo gležnja, ter mehek, za dobro blaženje sil pri skakanj; pohodništvo – obutev, ki nudi dobro oporo in ima kvaliteten podplat, ki preprečuje zdrse,...).


Prikaz aktivne vadbe z Airex Balance-pad Elite


Ko ste poskrbeli za primerno opremo, pa se lahko dotaknemo še ene pomembne teme – to je ogrevanje. Ogrevanje je s strani preprečevanja poškodb in z njimi povezanih bolečin eno izmed najpomembnejših dejavnikov. Zakaj že?
Med aktivnostjo se mišice in vezi (mišično-vezivna tkiva), zaradi hitrejših in eksplozivnejših gibov raztezajo v večjem obsegu, kot pri običajnem gibanju. Poleg tega je pri športu prisotnih več situacij, ko se moramo odzvati instinktivno, pri čemer izgubimo popolni nazdor nad gibanjem – kar pomeni, da je obseg raztega mišično-vezivnih tkiv nenadzorovan. V kolikor pride do prehitrega in prevelikega raztega mišice, se pojavi poškodba. Če se spremeni viskoznost mišično-vezivnih tkiv, se spremenijo tudi lastnosti njihovega raztezanja, to pomeni, da večja kot je viskoznost – večji in hitrejši je lahko razteg. In prav večja viskoznost mišično – vezivnih tkiv je tisto, kar dosežemo s pravilnim ogrevanjem pred vadbo in kar velja kot ena izmed pomembnejših preventivnih ukrepov pred nastankom poškodb.

 


Airex Balance-pad ravnotežna blazina: na voljo v treh težavnostnih stopnjah

 

Z ravnotežno blazino Airex balance do izboljšane vadbe

Na koncu se dotaknimo še vadbe in pravilne izbire vaj. Zvin gležnja in nastanek drugih poškodb gležnja lahko preprečite z ustrezno vadbo – to je vadba propriocepcije. V kolikor je naša propriocepcija dobra, pomeni da se bolje zavedamo lastnega gibanja, drže in spremembe ravnotežja. Zaradi boljšega zavedanja pa je naša reakcija na nepredvidljive dogodke boljša (npr. odziv ko se spotaknemo), kar občutno zmanjša možnost nastanka poškodbe.

Za vadbo propriocepcije priporočamo ravnotežno blazino Airex balance, ki je mehke strukture. Ob izvajanju vaj, se zaradi strukture blazine pojavi rušenje stabilnosti. To pomeni, da se za vzpostavitev stabilnosti pri vadbi, potrebujejo vklopiti številne obsklepne mišice. S tem se vzdražijo tudi živčni končiči, ki skrbijo za prenos informacij o gibanju in telesnem položaju. Seštevek celotne vadbe na blazini torej pripomore k boljšemu gibalnemu odzivu – kar nazadnje pomeni boljše ravnotežje. Blazina nam omogoča izvajanje vaj v stoje ali v leže, ter tako z nogami, kot tudi rokami.

Dobro ogrevanje pred aktivnostjo zmanjšuje možnosti za zvin gležnja


V kolikor izvajamo vaje v stoje, se bo v največji meri krepila stabilizacija gležnja, tudi kolena in nenazadnje kolka. Vaje, pri katerih smo na blazino oprti z rokami, bodo krepile stabilizacijo v zapestju ter v ramenskem sklepu. Dejstvo je, da blazino v povezavi s posamezno vajo lahko uporabimo za izboljšanje stabilnosti kateregakoli sklepa v našem telesu.
Dobro ravnovesje človeškega telesa pomeni svobodno gibanje in življenje brez nepotrebnih bolečin v mišicah in sklepih. Ker pa ravnovesje v telesu ni samoumevno, poskrbite sami, da bo vaše telo optimalno pripravljeno na vsakdanje izzive. Zmanjšajte negativne vplive vsakdanjika, poskrbite za primerno opremo pri aktivnosti in v vadbo vključite tudi propriocepcijo za izboljšanje vašega ravnotežja in preprečevanje številnih poškodb.

Preveritve produkte, s katerimi boste izboljšali svoje ravnotežje TUKAJ.


 

Produkti:

 
 
 
 
 

Prednosti nakupa

  • Preverjena kakovost izdelkov
  • Nakup direktno od uvoznika
  • Izdelava po meri kupca
  • Hitri odzivni čas
  • Podpora uporabnikom
  • Strokovno svetovanje
  • Brezplačno pošiljanje pri nakupu nad 15€

_____________________________

POMEMBNO OBVESTILO:
Pri pakiranju naročenih izdelkov upoštevamo
stroge preventivne ukrepe, da bi preprečili širjenje
korona virusa (Covid-19).

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.