Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Antropozofska medicina

Beseda antropozofija je grškega izvora; prvi del zloženke »anthropos« pomeni človek, »sophia« pa modrost ali znanje. Sodobni utemeljitelj te znanosti o človeku in avtor 40-ih knjig, številnih člankov in skoraj 6000-ih zapisanih predavanj je dr. filozofije Rudolf Steiner (1864-1925), rojen na današnjem Hrvaškem (v nekdanji Avstro-Ogrski).

Antropozofska medicina je integrativni sistem, ki izboljšuje zdravstvene rezultate s celostnim pristopom k zdravljenju, ki vključuje fizično, psihološko in socialno zdravje.

Antropozofski medicinski pristop je zasnovan tako, da dopolnjuje konvencionalno medicino. Antropozofski zdravniki so usposobljeni zdravniki, ki so bili deležni dodatnega usposabljanja za vključitev antropozofske medicine v svoje običajne prakse.

Antropozofsko medicino so v dvajsetih letih 20. stoletja razvili avstrijski znanstvenik in filozof Rudolf Steiner in nizozemski zdravnik Ita Wegman, da bi razširili materialistično razumevanje zdravja in bolezni.

Glede na antropozofsko medicino je zdravje ljudi odvisno od:

 • fizičnega telesa; procesi, ki zajemajo vitalnost in regeneracijo, imenovane "eterična organizacija" ali življenjske sile; 
 • čustveni in nagonski del človeškega bitja, imenovan "astralna organizacija" ali dušne sile; 
 • in končno sposobnost razmišljanja, individualnosti in občutka zase, imenovana „I-organizacija". 

Z drugimi besedami, antropozofski zdravniki vidijo stanje človekovega telesa kot le en element zdravja - stanje človekove samozdravilne sposobnosti, duše in duha so prav tako pomembne.

Čeprav se jezik pogosto razlikuje, konvencionalne študije medicine vedno bolj podpirajo to stališče. Na primer, povezava med posameznim življenjskim slogom in zdravstvenimi rezultati je dobro vzpostavljena, zlasti pri nenalezljivih boleznih, kot so bolezni srca, rak ali sladkorna bolezen tipa 2. In novejše raziskave začenjajo vzpostavljati povezavo med fizičnim in duševnim zdravjem in obratno; na primer, spremembe v mikrobiomih črevesja so povezane s psihološkimi vprašanji, kot sta depresija in tesnoba. Ugotovljeno je bilo, da osamljenost in družbena izolacija močno vplivata na verjetnost, da posameznik razvije bolezni ali zaplete zaradi bolezni, vključno s smrtjo.

 

Edinstveni vidiki antropozofskega pristopa

V antropozofski medicini je zdravje uravnovešanje več dejavnikov, ki prispevajo k človekovemu počutju - vključno s fizičnim telesom, zgoščenostjo in občutkom ter razmišljanjem / samodealizacijo, na primer z umetnostjo ali kulturnim izražanjem ali duhovnostjo.

Antropozofska medicina se osredotoča na to, kako zdraviti ljudi, ne pa na to, zakaj zbolijo.

Antropozofska diagnoza bi zato lahko obravnavala fizične simptome - na primer hudo okužbo -, pa tudi dejavnike življenjskega sloga, na primer slabo prehrano ali velik stres, ki bi lahko poslabšali ali podaljšali telesne simptome (ali pacienta v prihodnosti ogrozila ponovitev. ). Dejavniki, kot so osebna zgodovina, starost in drugi okoljski ali družbeni dejavniki, ki lahko vplivajo na človekovo splošno zdravje, so del antropozofske medicinske diagnoze.

Antropozofski zdravniki poskušajo razumeti celotno sliko bolnikove bolezni. To bi lahko vključevalo konvencionalno diagnozo s telesno boleznijo, pa tudi zaznana neravnovesja v katerem koli od zgornjih treh sistemov - na primer težave z normalno prehrano, zamrznjena čutila ali nespečnost. Analiza teh dejavnikov je kombinirana tudi z bolnikovo zdravstveno in osebno anamnezo. Na podlagi te celovite ocene se izbere kombinacija običajnih in antropozofskih zdravil, prilagojena posameznim potrebam.

 

Vrste antropozofske terapije

Antropozofske medicinske prakse izvajajo številni različni strokovnjaki z različnimi posebnostmi. Antropozofske vrste zdravljenja vključujejo:

 • Antropozofski zdravniki predpisujejo tako običajna kot antropozofska zdravila (AMP) in uporabljajo konvencionalne in antropozofske terapevtske tehnike, da bi maksimizirali zdravstvene prihode bolnikov.
 • Antropozofsko zdravstveno nego izvajajo registrirane medicinske sestre s specifičnimi dodatnimi znanji v antropozofskih zunanjih aplikacijah, kot so obkladki, zavijanje telesa in "Ritmični einreibungen" (oblika ritmičnega dotika), katerih namen je okrepiti bolnikove samozdravilne sile.
 • Evritmija kot terapija pretvarja govor in glasbo v terapevtske gibalne vaje, izvajajo pa jih usposobljeni terapevti, zdravstveni poklic, ki je edinstven za antropozofsko medicino.
 • Antropozofska umetnostna terapija uporablja govor, glasbo, slikarstvo in kiparstvo za terapevtske procese. Poleg pristopov običajne umetniške terapije antropozofski umetniški terapevti uporabljajo značilnosti posebnih barv, zvokov in kiparskih oblik, da vplivajo na zdravilne procese.
 • Antropozofska psihoterapija širi običajne veščine psihoterapije, pri čemer upošteva fizični, fiziološki, psihološki in duhovni razvoj posameznika.
 • Antropozofske telesne terapije, kot je ritmična masaža, izvajajo fizioterapevti, medicinske sestre, naturopati, osteopati ali podobno (v skladu z nacionalno zakonodajo), ki so bili dodatno usposobljeni za antropozofsko terapijo telesa.

Antropozofski zdravniki uporabljajo kombinacijo različnih tehnik pri zdravljenju pacienta kot celostno osebo.

Pomembno načelo v antropozofske medicije je tudi princip funkcionalne tridelnosti, ki človeka funkcijsko razčleni na živčno-čutilni sistem (v rastlinskem svetu temu ustreza podzemni koreninski del), ritmični sistem (v rastlinskem svetu osrednji vegetativni del z listi) in metabolični sistem z okončinami in reproduktivnimi organi (v rastlinskem svetu imata te funkcije cvet in plod).

Dr. Rudolf Steiner

Steiner je bil zelo izobražen in hkrati jasnoviden človek, ki je svoje uvide podajal v praktičnem smislu na javnih predavanjih in tečajih ter antropozofijo utemeljil kot moderno meditativno pot šolanja za vsakogar, ki bi se ji resnično posvetil. Svoje sodelavce je uril tako, da jih je spodbujal k lastni kreativnosti in razmišljanju. Tako se je antropozofija razvijala vse do danes na raznih področjih človeškega delovanja: v pedagogiki (Waldorfske šole), biodinamičnem kmetijstvu (Demeter®), zdravilni pedagogiki (Camphill centri), arhitekturni in gledališčni umetnosti, religiji in antropozofski medicini in farmaciji.

Temelje antropozofskega naravoslovja je Steiner osnoval na posebni metodiki Johann-a Wolfgang von Goethe-ja (1749-1832), pisca literarnih mojstrovin, ki je bil prav tako naravoslovni raziskovalec na področju optike, anatomije in botanike, vendar je njegovo delo tonilo v pozabo, dokler ga ni Steiner ponovno obudil in osvetlil z bolj jasne perspektive. Specifika te metodike je, da temelji na znanstveno-objektivnih kriterijih proučevanja, vendar na ta način omogoča proučevanje tudi nevidnih delov človeka in narave.

Steiner je vedel, da ima vsaka stvar v nadčutnem svetu svoj izraz in vzporednico s fizičnim, zatorej nam nadčutni svet lahko postane dostopen s poglobljenim opazovanjem, povezovanjem in razmišljanjem o naravnih procesih in fenomenih.

V tesnem sodelovanju z nizozemsko zdravnico dr. Ito Wegman (1876-1943) je izdal Osnove terapije. Leta 1920 je izvedel tečaj za medicinsko stroko o različnih aspektih človeške anatomije, fiziologije in patologije, kot tudi diagnosticiranja in zdravljenja, ki so si sledili drug za drugim do leta 1924. Leta 1921 se je odprla prva antropozofska klinika v Arlesheimu v Švici ter Stuttgartu v Nemčiji. Tudi antropozofska farmacija se je pričela razvijati okrog 1920. leta.
Steiner je v sodelovanju z avstrijskim kemikom Oskarjem Schmiedlom (1876-1943) in sodelavci reinterpretiral rezultate farmacevtskih in medicinskih raziskav z vpogledi, pridobljenimi iz duhovnega raziskovanja človeškega fenomena. Farmacevtski produkti so se razvijali v laboratorijih obeh klinik in se registrirali pod imenom Weleda, ki je še danes svetovno znano podjetje. V Dornachu, Švici se je gradila posebna zgradba Goetheanum, ki bi služila interesentom iz vsega sveta, v njem se je ustanovila tudi Šola duhovne znanosti. Še danes tam antropozofsko medicino (AM) zastopa vrhovna Medicinska sekcija.

Človeški fenomen po Steinerju sestoji iz fizičnega, etrskega, duševnega in duhovnega telesa (načelo štiridelnosti), katerih funkcijo in delovanje je Steiner dodobra utemeljil. V skladu s tem je človek do določene mere soroden tudi z ostalimi naravnimi kraljestvi, iz katerih se s specifičnimi farmacevtskimi procesi (razni toplotni procesi, ritmični homeopatski procesi, tvorba kovinskih zrcal, »vegetabilizacija kovin« itd. ) pridobivajo antropozofska zdravila, ki vzpostavijo regulacijsko terapijo v telesu in delujejo salutogenetetsko. Znane antropozofske farmacevtske firme v tujini so Weleda, Wala&dr.Hauschka, Helixor, Abnoba in druge.

Nemedicinske terapevtske oblike, kot so ritmična masaža po Wegman-Hauschka, zdravilna evritmija (posebna umetnostna gibalna terapija), plastično-terapevtsko oblikovanje, terapevtsko slikanje, glasbena terapija, oblikovanje govora in biografsko proučevanje bistveno dopolnjujejo spekter terapij z zdravili. 

 

Dostopnost antropozofske medicine

Antropozofska medicina je dostopna širom sveta (več na IVAA: www.ivaa.info) v obliki antropozofskih klinik, zdravstvenih zavodov in zdravniških ordinacij. Končani zdravniki naredijo dodatno večletno specializacijo za antropozofskega zdravnika, prav tako obstaja tovrstno izobraževanje za farmacevte. Izobraževanja iz AM so vzpostavljena v Avstriji, na Madžarskem, v Nemčiji, Švici, Veliki Britaniji in kot IPMT (International Postgraduate Medical Training) na Češkem, v Srbiji, Ukrajini, Indiji, Južni Afriki, Argentini, Peruju, na Kubi, Tajskem, Filipinih, Tajvanu, Japonskem, Kitajskem, v ZDA, Rusiji in Malaziji.

 

 
 
 

Antropozofska ordinacija dr. Mayrhoffer v Celovcu

Spoštovani,

Antropozofska ordinacija dr. Mayrhoffer v Sloveniji zaradi zasedenosti zdravnika trenutno ne obratuje. Za preglede in svetovanja vam je zdravnik na voljo le še v Celovcu.

PARSIVAL THERAPEUTIKUM im tessera ena® – Klagenfurt
Domgasse 3
9020 Klagenfurt – Viktring
T +43 (0)463 511958

dr. Mario Mayrhoffer

POTEK
Da bo dr. Mayrhofer lažje ocenil Vaše zdravstveno stanje in dobil vpogled v problem zaradi katerega ste ga obiskali, na pregled prinesite s seboj vse zdravniške izvide, ki ste jih prejeli ob preiskavah uradne medicine (starejše in novejše).

ZDRAVLJENJE
Antropozofska medicina nudi zelo uspešna zdravila (registrirana z vsemi kriteriji uradne medicine) tudi pri zdravljenju rakastih in drugih obolenj. Za dobavo antropozofskih zdravil se boste po pogovoru dogovorili z zdravnikom.

SPORAZUMEVANJE
Dr. Mayrhofer govori nemški in angleški jezik.

NAROČANJE
Naročanje poteka izključno le direktno v ordinaciji v Celovcu na telefonski številki +43 (0)463 511958.

 
 
 

Prednosti nakupa

 • Preverjena kakovost izdelkov
 • Nakup direktno od uvoznika
 • Izdelava po meri kupca
 • Hitri odzivni čas
 • Podpora uporabnikom
 • Strokovno svetovanje
 • Brezplačno pošiljanje pri nakupu nad 15€

_____________________________

POMEMBNO OBVESTILO:
Pri pakiranju naročenih izdelkov upoštevamo
stroge preventivne ukrepe, da bi preprečili širjenje
korona virusa (Covid-19).

 
 
 

Plačilo s kreditno kartico, po povzetju ali po predračunu direktno na TRR. Zagotavljamo vam popolno varnost vaših osebnih podatkov.

Pri nakupu nad 15€ pošljemo brez stroška pošiljanja! Pravne osebe pri nakupu nad 120€.

Če z naročenim izdelkom ne boste zadovoljni, nam ga v 15 dneh od nakupa vrnete nazaj in vrnili vam bomo denar.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.