Kategorija izdelkov

TERAPIJA NOG

Vse za terapijo nog in stopal. Pripomočki za terapijo stopal po poškodbah, operativnih posegih in za krepitev mišic kot dodatek k treningu vrhunskih športnikov.

Zdravje se začne v stopalih
Stopalo sestavlja 26 kosti, 33 sklepov in še kar nekaj ligamentov, ki skupaj z mišicami dajejo stopalu stabilnost in omogočajo da stopalo lahko »prenaša« težo celega telesa. Poleg tega sklop živcev in živčnih receptorjev v naš centralni živčni sistem, to je možgane pošilja informacije o položaju telesa v prostoru. Pri zdravem človeku tako vse informacije skupaj predstavljajo čudovito organiziran sistem, ki nas ves čas med hojo ali tekom obvešča o površini po kateri hodimo.

Osnovna gonila za noge roke so idealni pripomočki za obnavljanje oslabljene mišične moči, za izboljšanje krvnega obtoka ter za boljše usklajevanje nog ali rok.
Lahko se uporablja za roke ali noge, na mizi kot na tleh.

Nagibne deske so vsekakor odličen pripomoček za krepitev in raztegovanje stopal in nog. Uporabimo jih lahko za:

  • izboljšanje splošne raztegljivosti,
  • raztegovanje mišic meč atletov, nogometašev in drugih športnikov,
  • raztegovanje stegenskih mišic (išias),
  • povečanje razteznosti hrbtnih mišic (spodnji in zgornji del).

Žogice in ostali masažni pripomočki lahko učinkovito pripomorejo k čimprejšnji rešitvi težav in bolečin.

Pripomočki lajšajo težave tudi v primeru plantarnega fasciitisa, trn v peti, težave z gležnji, za terapije po operativnih posegih kot tudi za krepitev.

Plantarni fascitis predstavlja približno 10% vseh tekaških poškodb
Rekreativni športniki največkrat utrpijo poškodbe zaradi pomanjkanja segrevanja, slabše fizične pripravljenosti, nepoznavanje pravilne tehnike izvedbe gibanja, ipd. Ena izmed pogostih tekaških poškodb je prav plantarni fascitis.

Kaj lahko naredimo sami?
Ob pojavu bolečine mnogi priporočajo počitek, hlajenje stopala,

V nadaljevanju, ko je stanje še vedno akutno, je najbolje stopalo hladiti. Kar z ledom. Napolnite pol litra plastenke z navadno vodo in jo zamrznite. Plastenko položite na tla in valjajte stopalo nežno po plastenki. Pa ne pozabite na nogavico!

Fizioterapija
Fizioterapija je seveda zelo priporočljiva. Dobre rezultate rehabilitacije dajeta terapija z udarnimi globinskimi valovi in Tecar terapija v kombinaciji z razteznimi ter krepilnimi vajami mečnih in stopalnih mišic. Nekaterim ustreza tudi ultrazvočna terapija. Manualno sproščanje mišic s trigger point terapijo bo le še nadgradnja fizioterapevtskih aparatur. Pa ne pozabite na UGV terapijo, ki mišice s pomočjo ustvarjanja valovanja sprošča.

Kinezio taping
Kineziološki trakovi (kinezio taping) so pri plantarnem fascitisu priporočljivi. In to zelo priporočljivi. Kineziološki trakovi blažijo bolečino, povečajo gibljivost in dajejo oporo, prav tako pa s privzdigom kože povzročijo povečan pretok limfe ter krvi. Tehnik aplikacij je več, osebno najraje lepim tako, kot je prikazano na spodnji sliki.

Plantarni fascitis – dnevno masiranje z žogo po podplatu iritira fascijo
Tako kot je potrebna pozornost pri krepilnih vajah, s katerimi ne smete pretiravati, ko je bolečina še prisotna, je prav tako pomembno, da ne pretiravate z valjanjem stopala po žogi.

Nekateri priporočajo dnevno uporabo žogice ali manjšega masažnega valja (foam roller), namenjenega stopalom. Zadnje raziskave trdijo, da s preveliko količino masiranja fascijo s pritiski le še bolj razdražite, zato bi se naj posluževali žogice le vsaki 3. dan. Stestirano in preverjeno – DRŽI.

Hoja z bosimi nogami
Bosa hoja še dodatno krepi stopalne mišice in jih hkrati masira. Naj bo podlaga po kateri hodite neravna pa vendar prijetna za stopala (pesek, travnik, nežni kamenčki).