Kategorija izdelkov

KINEZIOLOŠKI TRAKOVI

Trakove in tehniko lepljenja je izumil Japonec dr. Kenzo že pred 35 leti. Metoda se je hitro začela širiti šele po uspehu japonske odbojkarske reprezentance na olimpijskih igrah leta 1988, kjer so bili igralci polepljeni s trakovi.

Od takrat se vodijo klinične raziskave o trakovih in učinkovitosti uporabe. Na podlagi pridobljenih rezultatov se izpopolnjuje tako tehnika lepljenja, kot tudi trakovi.

Japonski terapevt dr. Kenzo je razmišljal, kako s trakovi okrepiti mišice in sprostiti sklepe. Cilj je, kako brez omejitve funkcionalnega delovanja sprostiti sklep in s sproščanjem mišic in vezi zagotoviti normalno gibljivost prizadetega sklepa. To je mogoče zagotoviti s posebno tehniko lepljenja. S pravim lepljenjem zmanjšamo bolečino in povečamo gibljivost.

Ta metoda je močno prisotna v športni medicini in rehabilitaciji. Naprej so jo uporabljali vrhunski športniki, kasneje pa se je zaradi odličnih rezultatov razširila na vsa področja fizioterapije. Dandanes tudi v Sloveniji Kinesio taping uporabljajo mnogi fizioterapevti, pojavlja pa se tudi v nekateri bolnišnicah za zmanjševanje bolečin, povečevanju gibljivosti in protioperativni praksi.

Je nekakšna nasprotna metoda povijanju. Pri slednjem ustvarimo pritisk, stisnemo in delno imobiliziramo. S Kinesio trakovi pa nekoliko privzdignemo kožo in podkožno tkivo, s čimer povečamo prostor med mišico in kožo. Tako omogočimo sprostitev pritiska na živčne receptorje, ker zmanjša bolečino. Posledično se poveča pretok krvi in dotok hranilnih snovi.

Učinki kineziloških trakov:

  • Izboljšuje energijski pretok
  • Izboljšuje delovanje mišičja
  • Izboljšuje delovanje limfnega sistema
  • Zmanjšuje bolečino

Najpogosteje se trakovi uporabljajo protibolečinsko, primerni pa so tudi za uporabo pri nestabilnosti in pri omejitvi gibov. Z ustrezno tehniko dajejo delno oporo mišičnim tkivom in pomoč pri opravljanju določenih gibov.

Zelo pomembno je, kako nasmetimo trak.
Vsak del telesa, vsaka težava in bolečina zahteva točno določeno namestitev. Pomembno je kako razrežemo trak, kako trak oblikujemo, kakšna je stopnja raztezanja v fazi lepljenja, kako trak poteka na koži in položaj delov telesa med lepljenjem.

TheraBand Kineziološki trakovi so namenjeni za širok spekter uporabe – za mišice, sklepe, za namen nevrologije in za pospešitev cirkulacije.
So varni in učinkoviti, so odlična podpora vašim mišicam in sklepom, nudijo učinek olajšanja pri bolečinah, zdržijo 5 dni in tudi več, ne iritirajo kože – testirani proti alergijam ter so brez lateksa.