Kategorija izdelkov

PRIPOMOČKI ZA RAVNOTEŽJE

Pripomočki za ravnotežje

Najrazličnejši pripomočki za ravnotežje, torej za razvoj in krepitev ravnotežja. Pripomočki za ravnotežje so priporočljivi in učinkoviti pri terapijah in rehabilitacijah po operacijah, za krepitev sklepov po poškodbah, za krepitev ravnotežja pri športnikih, starejših kot tudi za razvoj ravnotežja pri otrocih. Pripomočke za ravnotežje priporočamo za krepitev po poškodbah, za krepitev po operativnih posegih, pri težavah kot je obraba kolena, težave s kolki in podobno. Pripomočki za ravnotežje so zelo praktični pripomočki za trening propriocepcije.

Definicija: Propriocepcija je sposobnost organizma, da zavedno in nezavedno zaznava položaje delov lastnega telesa v prostoru. Je kombinacija ravnotežja, koordinacije ter gibljivosti.
Torej propriocepcija je sposobnost ravnotežja, ki ji pravimo tudi funkcionalna sposobnost telesa. Njena naloga je, da vzdržuje naš ravnotežni položaj, tako da nadzira položaj težišča opore glede na podporno površino.

Kako dobra je naša sposobnost ravnotežja je pomebno za večino športnih aktivnosti. V veliki večini športov so pogosti položaji in gibanje – kjer  zadržimo položaj in moramo imeti dobro predstavo položaja/ telesa v prostoru.

Glavni namen krepitve ravnotežja je preprečevanje poškodb in padcev. Torej boljše imamo ravnotežje, manjša je možnost padcev in poškodb. Je uporabna preventiva pred poškodbami saj izboljšuje našo učinkovitost gibanja.

Treningi krepitve ravnotežja se z otroci in mladostniki pa tudi starejšimi izvajajo premalo. Za otroke vaje statičnega ravnotežja niso ravno zanimive in so lahko celo malo dolgočasne. Hkrati pa vaje zahtevajo popolno koncentracijo – dober primer je učenje pesmic medtem ko stojijo na ravnotežni blazini.
Če vključimo trening krepitve ravnotežja na pravi način, je lahko zanimivo, zabavno in enostavno.
Treningu ravnotežja ni potrebno posvetiti veliko časa, ampak je dovolj že, če se redno izvaja v ogrevanju ali ohlajanju po ali pred aktivnostih oz -treningu.

Doma lahko izvajamo krepitev ravnotežja, že med gospodinjskimi opravili, kot je npr. likanje ali pa med umivanjem zob. Krepitev ravnotežja lahko izvajamo tudi na delovnem mestu (na ravnotežni blazini) npr. če je delovna pozicija kjer smo statični in stojimo, bodisi za pultom ali pa pred računalnikom. Ravnotežne blazine so zelo uporabni pripomočki za sedenje tudi pri delu z delovni stroji, v katerih se veliko sedi, torej tudi viličarji in bagri. 

V samem ogrevanju lahko trening krepitve ravnotežja vključimo tudi v dinamični obliki – lastovka, izmenični doskoki na eno nogo, gosenice, izpadni korak.. Pri ohlajanju oz. pri statični obliki izvajamo vaje kot je stanje na eni nogi na npr. ravnotežnih blazinah, gibalnih deskah, krožniki, polžoge, vaje na ravnotežnih blazinah ali krožnikih.