Kaj pomenijo bolečine v kolenu?

Če za sedeč način življenja velja, da so težave s hrbtenico že stalnica, pa se bolečine v kolenu pojavljajo tako pri aktivnih kot manj aktivnih ljudeh. Bolečine ločimo na akutne in kronične, pri katerih pa so vzroki za nastanek različni. Med najpogostejše vzroke za pojav tovrstnih težav spadajo:

  • ponavljajoče preobremenjevanje sklepa
  • degenerativne spremembe oz. obraba hrustanca
  • mehanske poškodbe kolena
  • bolezenska stanja, kot je npr. artritis
  • napačni gibalni vzorci v kinetični verigi gleženj – koleno – medenica

V kolikor gre za akutno bolečino je vzrok za pojav bolečine v kolenu najverjetneje povezan z udarcem oz. svežo mehansko poškodbo sklepa. V primeru kroničnih bolečin, pa je iskanje vzroka nekoliko bolj zapleteno. Za uspešno odpravljanje težav je ključno poznavanje ozadja za nastanek bolečine.


Pa pojdimo lepo po vrsti. Bolečina v kolenu je pogosta tako pri tistih, ki so bolj aktivni, kot pri tistih, ki imajo manj aktiven življenjski slog. Skupni faktor pri obeh je preobremenitev kolenskega sklepa.

Pri manj aktivnih posameznikih so vzroki najpogosteje povezani s prekomerno telesno težo, kjer se že ob navadni hoji močno obremenjuje kolenski sklep. Poleg tega se zaradi premajhne aktivnosti, sklep navadno giba s premalo mišične podpore, zaradi  česar še hitreje pride do obrabe sklepnih površin. Če potegnemo črto, je problem neaktivnih ljudi to, da že vsak večji napor predstavlja potencialno preobremenitev – kar na dolgi rok pripelje do kroničnih bolečin.

Torej je v izogib pojavu bolečin bolje biti aktiven? Ja, a zopet je pomembno kako aktiven. Prekomerna aktivnost, oziroma zanemarjanje ogrevanja in raztezanja, namreč prav tako lahko pripelje do kroničnih bolečin zaradi preobremenitve.
Najpogosteje se pojavljajo bolečine okoli pogačice, ki jih poznamo kot skakalno ter tekaško koleno. Zakaj pride do določene bolečine in kako si pomagati si preberite v nadaljevanju.

Skakalno koleno (oz. patelarna tendinopatija) je bolečina v kolenu, ki se pojavi največkrat pod spodnjim delom, a lahko tudi na zg. robu pogačice. Kot pove že ime samo, se bolečina najpogosteje pojavlja pri aktivnostih z veliko skakanja. Ker je vzrok za pojav bolečine preobremenitev, je najprej potreben počitek in razbremenitev (razteg) sprednje stegenske mišice. Za preprečevanje tovrstnih težav je potrebno zagotoviti ustrezno ravnovesje med zadnjimi in sprednjimi stegenskimi mišicami. Šele ko bo zadnja stran stegna dovolj močna (v ravnovesju s sprednjo) in sprednja stran dovolj prožna, skakanje ne bo več povzročalo težav.

Tekaško koleno (oz. sindrom iliotibialnega trakta) je bolečina, ki se pojavi na zunanji strani kolena. Najpogosteje se pojavlja pri tekačih in športnikih, kjer je veliko monotonega gibanja (teka). Bolečino povzroči vnetje tetive, ki poteka na zunanji strani stegna in ob teku ves čas preskakuje preko kostnega izrastka na kolenskem sklepu. Da bi tovrstno bolečino odpravili, je najprej potreben počitek, ki prekine vnetni proces. Da se težava ne ponavlja, pa je potrebno zmanjšati napetost tetive – to pomeni kvalitetno raztezanje po vsaki obremenitvi, izboljšanje splošne gibljivosti, v pomoč pa bo tudi boljši nadzor nad gibanjem. Težave v kolenskem sklepu, so namreč lahko le posledica slabe kontrole gibanja v kolku ali/in gležnju.

Kaj pa bolečina v kolenu, ki ni povezana z aktivnostjo?


Če ste precej neaktivni, se s tem zagotovo izognete športnim poškodbam, a vseeno so bolečine v kolenu stalnica tudi pri manj aktivni populaciji. Kot smo že omenili je vzrok največkrat v prekomerni teži (preobremenjevanje sklepa) oz. v gibanju sklepa s premalo mišične podpore. Neaktiven življenjski slog pa prinaša tudi druga tveganja, ki so lahko vzrok za boleče koleno.

Pomanjkanje aktivnosti ter neizogibno staranje človeškega telesa, namreč negativno vplivata na kostno gostoto. Nizka kostna gostota lahko pomeni pojav osteoporoze, hkrati pa je za zlom kosti potrebna manjša sila. V praksi to pomeni, da je za zlom lahko usoden že manjši padec.

Vse našteto pospešeno obrablja hrustanec, pri čemer je končni rezultat le en – bolečina v kolenu. Normalno je, da se s starostjo sklepne površine obrabljajo, a v kolikor ne želite (pre)zgodnjih težav s kroničnimi bolečinami sklepov, pričnite z gibanjem. Mišična podpora je ključna za preprečevanje obrabe sklepnih površin.

Boleče koleno kot posledica bolezni?

Ker je za odpravo bolečin nujno poznati pravi vzrok, je na tem mestu smiselno omeniti, da do bolečin v kolenskem sklepu lahko pride tudi zaradi različnih bolezni – kot so; infekcijske bolezni (vnetja), degenerativne bolezni (artritis) in metabolne bolezni (putika).

Ker artritisa in putike ni mogoče ozdraviti, je najpomembnejše, da ob pojavu težav, ukrepate takoj in se izognete hudemu vnetnemu procesu, ki sledi. V kolikor je diagnoza znana, je tovrstna bolezenska stanja, s pomočjo zdravil in diete, mogoče nadzorovati. V nasprotnem primeru vam svetujemo, da ob ponavljajočih bolečinah, ki nimajo pojasnjenega izvora, obiščete zdravnika in opravite diagnostiko. Pri pojavu težav poslušajte svoje telo, saj se neredko zdravljenje »zaključi« z operativno ortopedsko zamenjavo kolenskega sklepa.

Ker verjamemo, da je preventiva vedno boljša kot kurativa, poskrbite za svoje zdravje še preden pride do težav. V primeru, da se bolečine vseeno pojavijo, pa poiščite pravi vzrok, saj boste le tako lahko preprečili ponovne nastanek bolečin.